Jungle Light očima Kateřiny Markové

Na úvod chci napsat, že už pár let chodím v botách Iguaneye Freshoes a v barefoot obuvi (a taky v jedněch konvenčních botaskách ;) ). Tudíž jsem už trošku věděla, co od Iguaneye očekávat. Také vím, že se má noha za ty roky změnila a je zvyklá na úplně jinou než konvenční obuv.

SPRÁVNÁ VOLBA

Objednala jsem si velikost 37 – postupovala jsem přesně podle návodu, který je na webu iguaneye.cz. Běžně mám tuto velikost také a i Freshoes mám v této velikosti. Věděla jsem tedy, že to bude správná volba. Všem doporučuji, postupujte podle pokynů. Neodhadujte velikost podle Vaší běžné velikosti. Věnujte tu chvíli správné volbě, ať si ušetříte čas i energii s případným vracením a čekáním na ty pravé.

VYBARVENÉ SEZNÁMENÍ

Když jsem si botky vyzvedla (po zaplacení přišly okamžitě, do týdne) byla jsem zvědavá na barvu, protože jsem Jungle Light na živo neviděla. Objednala jsem si kombinaci světle šedé a světle modré. Barva světle modré je opravdu světle modrá a není taková jako na webu (tam je spíš do tyrkysova), tak jsem byla zklamaná, protože jsem měla jiné očekávání. Ale o barvě to není, ta kvalitu boty neovlivňuje :) Každopádně bych příště volila tmavou variantu (antracit), protože ta šedá se hned zašpiní, což je logické a mně se nechce pořád mýt boty. Výběr barev jsem tedy podcenila :)

PRVNÍ OBUTÍ DO MĚKKA

Boty jsem hned obula a nosím je teď téměř denně už 5 týdnů, abych mohla zodpovědně poreferovat. To, co moje nožka vnímala okamžitě, byla opora klenby. Jakožto barefooťačce mi to zprvu vadilo. Na to nejsem zvyklá už roky. Nicméně naše nohy jsou dokonalé a rychle se přizpůsobí, takže třetí den jsem to už necítila. K tomu dopomohlo i to, že podrážka je velmi měkká a nijak netlačí. Měkkost podrážky hodnotím velmi dobře, vyhovuje mi to ve městě a na tvrdém povrchu. Barefoot má velmi tenkou podrážku (aspoň tedy ty boty, které nosím já) a tak mohou někdy po celém dni bolet chodidla. U Jungle Light se mi to zatím nestalo :) ZARUDLÉ ZAČÁTKY Co mi na začátku hodně vadilo, byl prostor mezi palcem a ukazováčkem. Ukazováček mi dřel o vyvýšenou hranu podrážky, která naléhá na stranu palce. Třetí den, jsem měla hranu ukazováčku už zarudlou a myslela jsem, že se mi udělá puchýř. Pak ale celý další den pršelo, tak jsem boty neměla, můj prst se zotavil, nabral sílu a při dalším obutí jsem už nic necítila. CHŮZE JINAK V botech jsem za těch pár týdnů nachodila dost kilometrů, chodím v nich pořád. Je potřeba se na chůzi zaměřit a vnímat, jak jdu. Není možné při chůzi nohu krčit, protože pak mi vypadává. A to se mi děje i při běhu. První den jsem zkoušela běžet a bylo to OK, ale po delší době, když už si moje noha zvykla a přizpůsobila se, tak se prostě něco změnilo a při běhu se mi vyzouvá. Řešením pak může být, mít o číslo menší botu. CESTOU NECESTOU. Co se povrchů týče, do města jsou super, a i do přírody, pokud nejdete cestou plnou kamínků nebo písku nebo tak podobně. Mně to hrozně vadí, když se mi něco dostane do boty. Představa chůze po pláži je pro mě děsivá. Ale zase, kdo chce chodit po pláži v botech, že ano :) Já mám zkušenost z pískovišť a dětských hřišť a pro taková místa jsou pro mě Jungle Light vysloveně nevhodné. 

NEBOJTE SE DEŠTĚ NIC

Ve velkém teplu se mi noha potí, ale mně se potí obecně hodně a nejen za teplého počasí, takže to jistě závisí na tom, jak to máte se svou nohou Vy :) Velkou výhodou je, že není třeba se lekat deště, romantických letních bouřek nebo osvěžujícího brodu. Asi by se mohlo stát, že budou v mokru trošku klouzat, ale určitě se nijak nezničí, třeba jako kožené boty (na ty své do teď vzpomínám :))

STRČ PRST SKRZ KRK

Jelikož nosím barefoot, tak se mi samozřejmě změnil tvar nohy. Konkrétně se trochu rozšířila, především v prstové zóně. To je díky tomu, že barefoot mají dost prostoru v šířce pro prsty a tak si noha může dopřát to, co v například v lodičkách nikdy. Jungle Light je "střižený" ne úplně do široka. Tvar podrážky odpovídá spíše konvenční obuvi. Tudíž si myslím, že nebude sedět úplně všem, kteří mají buď širokou nohu anebo jsou dlouhodobými nositeli BF a jejich prsty mají tendenci být "roztažené". Těm, kteří nosí běžně jen konvenční obuv a mají užší nohu, bude tvar boty vyhovovat. Já mám
nohu opravdu úzkou a přesto, mi malíček mírně přesahuje do strany. Stejně tak si myslím, že bota nebude vhodná pro lidi, kteří mají třeba dominantní ukazováček. Respektive nebude úplně nevhodná, ale ukazováček jim bude přesahovat, protože délku boty je potřeba zvolit podle délky palce, neboť na palci a patě bota drží.

NEOČEKÁVANÉ PŘEKVAPENÍ

Jak už jsem psala výše, nosila jsem Jungle tři dny, pak jeden den ne. Když jsem je pak chtěla obout přespříští den, prohlédla jsem si je a vidím, že mají sedřenou podrážku na patě. Aha. To mě po pouhých třech dnech hodně překvapilo. Jistě, znamená to, že našlapuji více na paty, ale už po třech dnech toto? Na barefoot botech sešlapanou patu nemám a na těch jedněch konvenčních botaskách, které vlastním, se mi objeví sedřený vzorek podrážky až po několika letech. Takže si kladu otázku, čím to je? Možná je potřeba si ještě pohrát s odolností materiálu podrážky. Nicméně nutno podotknout, že během 4 týdnů, co Jungle nosím se opotřebení nijak "nezhoršilo", podrážky neubývá. Nosím je opravdu denně, a když si je teď prohlížím, mám dojem, že se prvotní "sedření" nikterak nezměnilo. Pokud bych ale nosila Jungle především v náročnějším terénu, mohlo by se stát, že bude opotřebení výraznější. Zkušenost však nemám - do hor, na skály a náročné túry jsem je neobula.

BONUS PRO ŽENY

Co mně, jako ženě, zatím ještě žádná jiná bota nenabídla, je fakt, že mám odkrytý celý nárt a kompletně čtyři prsty a tudíž můžu nechat dokonale vyniknout své letní pedikúře a krásným lakům na nehty, které mohu barevně ladit s různými barevnými kombinacemi Jungle Light. Stejně tak všichni, kdo mají ozdobený nárt např. tetováním nebo hennou, jistě ocení, že nárt nezakrývají pásky a zapínání. Navíc nošením Jungle Light předejdete situacím, kdy po "celovíkendovém" výletě na slunci máte v pondělí obout lodičky do práce a nárt máte pruhovaný jako zebra záda. Možná se to nezdá, ale já toto velmi doceňuji a oceňuji :)

VCELKU SUPER

Celkově hodnotím Jungle Light jako fajn boty, které by určitě ještě snesly pár vylepšení. Možná jen pár kosmetických prav. Jediné, co vnímám jako ne úplně super, je moje zkušenost s podrážkou. Jungle budu nosit celé léto, to je mi jasné :) Freshoes jsou docela naštvané, protože leží na botníku a ještě jsem je neobula. A ani nevím, jestli obuju :) Jungle jsou bezva do města a na povrchově nenáročné výlety do přírody, dokonce i auto se s nimi dá řídit.

Dávám jim 70 % a věřím, že na nich výrobce bude dál pracovat a jednou jim dám 100 % :)

Kateřina Marková

Katerina_markova4